Winterswijk
Speeltuin 't Kreil in Winterswijk
Beverwijk
Speeltuin Moby Dick in Beverwijk

Hier werd het eerste bordje van de Speeltuinbende geplaatst!

> naar website Moby Dick
Millingen
Speeltuin Steense Gemeente in Millingen
> naar website Steense Gemeente
Alkmaar
Speeltuin 't Span in Alkmaar
> naar website 't Span
Sittard
Speeltuin De Roetsj in Sittard
> naar website De Roetsj
Oss
Speeltuin Elckerlyc in Oss
> naar website Elckerlyc
Drachten
Speeltuin Spijkerdorp in Drachten

Spijkerdorp doet zijn naam eer aan. Het gehamer en gezaag wijst je vanzelf waar de speeltuin is.

In 2011 heeft de Speeltuinbende de speeltuin getest. De speeltuin heeft een plan van aanpak gemaakt en is nu druk met de uitvoering. Nog even en ook Spijkerdorp kan het ambassadeursbordje plaatsen.

> naar website Spijkerdorp
Purmerend
Speeltuin De Speelkraam in Purmerend

Speeltuin de Speelkraam is een geweldige verrassing. Waar eerst een kale vlakte was is nu een avontuurlijke speelplek! De Speelkraam is helemaal nieuw. Het is een natuurspeelplek die en natuurlijke speelaanleidingen en meer traditionele speeltoestellen biedt. De Speelkraam biedt speelplezier voor alle kinderen.  De speeltuin is op 22 juli officieus geopend. Het wachten is nog op het invalidentoilet. Zodra dat klaar is (medio oktober) vindt de onthulling van het Speeltuinbendebordje plaats en kunnen ook in Purmerend alle kinderen samen spelen!

Rotterdam
Speeltuin Reyeroord in Rotterdam
> naar website Reyeroord
Eindhoven
Speeltuin Philipsdorp in Eindhoven
> naar website Philipsdorp
Roermond
Speeltuin Kitskensberg in Roermond
> naar website Kitskensberg
Bleskensgraaf
Speeltuin Kindervreugd in Bleskensgraaf
> naar website Kindervreugd
Terneuzen
Speeltuin Oranjekwartier in Terneuzen
> naar website Oranjekwartier
Dieren
Speeltuin Dierense Speeltuin in Dieren
> naar website Dierense Speeltuin
Deventer
Speeltuin De Driehoek in Deventer
Groningen
Speeltuin De Beestenborg in Groningen
> naar website De Beestenborg
Badhoevedorp
Speeltuin Badhoevedorp in Badhoevedorp
> naar website Badhoevedorp
Hengelo
Speeltuin ’t Lansink in Hengelo
> naar website ’t Lansink
Leiden
Speeltuin Zuiderkwartier in Leiden
> naar website Zuiderkwartier
Schimmert
Speeltuin Klavertje Vier in Schimmert
> naar website Klavertje Vier
Amersfoort
Speeltuin Kruiskampkwartier in Amersfoort
> naar website Kruiskampkwartier
Zwolle
Speeltuin Assendorp in Zwolle
> naar website Assendorp
IJsselstein
Speeltuin Kloosterplantsoen in IJsselstein
> naar website Kloosterplantsoen
Amsterdam
Speeltuin Nieuw Gibraltar in Amsterdam
Wageningen
Speeltuin Tuindorp in Wageningen
> naar website Tuindorp
Amsterdam
Speeltuin De Sterspelers in Amsterdam
Rosmalen
Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen
> naar website 't Kwekkeltje
 
 
 
 

Het ideale verjaardagscadeau

< Terug naar blogoverzicht

Blog

15-06-2015

Het ideale verjaardagscadeau

Het ideale verjaardagscadeau

Deze blog schrijf ik op mijn verjaardag. En op zo’n dag denk je vanzelf aan allerlei feestelijke dingen, aan taart, slingers, zoenen, vrienden én cadeautjes. Cadeautjes die je gaat krijgen, cadeautjes die je ooit gekregen hebt, cadeautjes die je gaat geven. En zo mijmerend achter mijn computer bedacht ik me dat ik al meer dan vier jaar in een cadeautje werk. Hoe dat zit? Ik ben deze maand niet de enige die jarig is.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) is ook jarig! Zij wordt maar liefst 65 jaar. En daarmee is de NSGK Speeltuinbende óók jarig. Want 5 jaar geleden was de Speeltuinbende het cadeau van de 60-jarige NSGK aan de Nederlandse samenleving. Het cadeau waarvoor ik nu al weer meer dan vier jaar werk. Een cadeau dat groeit en groeit. Precies het soort cadeau dat we allemaal wel aan een jarige zouden willen geven.  Zo’n cadeau geven is nog niet zo eenvoudig. Wie heeft niet de ervaring van een met zorg uitgezocht geschenk dat nooit gebruikt in een hoek belandde en vervolgens via Marktplaats het huis weer verliet? Dat is gelukkig niet gebeurd met het cadeau van NSGK, integendeel! Dat maakt mij wel weer nieuwsgierig, wat maakt dat het ene cadeau groeit en het andere nooit boeit?

Ik bedacht al snel dat groei te maken heeft met plezier (alles wat je aandacht geeft groeit) en dat plezier, in mijn geval, bijna altijd te maken heeft spelen en met spel. Voor het antwoord ging ik te rade bij Het Speelboek: eerste hulp bij het leuk houden van spelen van Marianne de Valck. In het boek legt ze onder andere uit waarom het ene speelgoed (dat ene cadeau) kinderen eindeloos blijft boeien en het andere niet. Ze doet dit aan de hand van de 'speelschijf: de schijf van vijf voor spelen en speelgoed'. De speelschijf kun je gebruiken bij het inrichten van speelplekken, bij het samenstellen van speelmiddagen en ook bij de het kiezen van een geweldig cadeau!

Deze heerlijke schijf van vijf bestaat uit vijf elementen: creatief, constructief, sociaal, cognitief en motorisch.  Speelgoed en speelaanbod waarin al deze vijf elementen terugkomen is aanbod dat variatie en afwisseling biedt en volgend de Valck, ieder kind (en volwassenen) steeds weer boeit en daardoor doet groeien. Als je de schijf van vijf nou toepast op de Speeltuinbende, het cadeau van de NSGK, en je ontdekt daarin de vijf elementen, begrijp je gelijk het succes van de Speeltuinbende. We nemen de proef op de som.

Het eerste element:
Creatief met als belangrijkste kenmerk dat het fijn is om ermee te spelen, zonder dat het eindresultaat ook het doel is. Het proces is het belangrijkste. Hoe het eindproduct wordt, staat niet van tevoren vast. Dit is op het lijf geschreven van de NSGK Speeltuinbende! Wij hebben geen strak omschreven einddoel, wel een missie: het is vanzelfsprekend dat alle kinderen in Nederland in hun eigen buurt kunnen samenspelen. Het proces is voor ons het belangrijkst. Het is fijn om samen te spelen. Al spelend laten we aan iedereen zien dat samen spelen gewoon kan. Al spelend ontdekken we wat samenspelen is en vervullen we onze missie.

Het tweede element:
Constructief met als belangrijkste kenmerk dat stapje voor stapje (steentje voor steentje) wordt gewerkt naar een zichtbaar eindresultaat. Hier is een plan voor nodig. Construeren houdt toewerken naar een van tevoren bepaald eindresultaat in. Hé, dat doen we bij de Speeltuinbende ook! Toen we begonnen kregen we de opdracht om 25 voorbeeldspeeltuinen te creëren. Afgelopen april hebben we de 25ste ambassadeur Samen spelen geopend. Dat huis staat. Tijd voor een nieuwe constructieve uitdaging dus.

Het derde element:
Sociaal met als belangrijkste kenmerk het spelen met elkaar of voor elkaar. Medespelers hebben invloed op het individuele spel. Ook deze kunnen we onderschrijven. Tijdens een activiteit van de Speeltuinbende probeer ik altijd even uit het spel te stappen en gewoon te observeren. Iedere keer ontdek ik dan dat kinderen en ouders elkaars spel op een positieve manier beïnvloeden. Bijvoorbeeld de trampoline. Ik ben nu al een paar keer ooggetuigen geweest van 'een eerste keer'. Een eerste keer in het leven van een kind dat het op de trampoline ging! In de armen van de ouder, liggend, kruipend of met rolstoel en al. Dat gebeurt bijna altijd omdat de ouders of het kind het andere kinderen en ouders zagen doen: medespelers hebben invloed op individuele spel.

Het vierde element:
Cognitief met als belangrijkste kenmerk dat denken en nadenken op de voorgrond staan. Het spel of het speelgoed is gericht op het verwerven en toetsen van kennis. De Speeltuinbende is veel meer dan een speelclubje. Het is spelen met een missie. Het spel geeft input voor advies en verbetering. In het vijfjarig bestaan van de Speeltuinbende is er heel veel kennis opgedaan. Kennis die ook weer is verwerkt in publicaties en ontwerpen in speeltuinen.

Het vijfde element:
Motorisch, met als belangrijkste kenmerk dat er fysieke actie is. Het spel of speelgoed doet onder meer beroep op lichamelijke beweging, krachtuitoefening, behendigheid en gevoel voor ritme. Hé, deze vijfde zien wij bij de Speeltuinbende breder. Ik zou hier ipv motorisch sensorisch zeggen. Dus, met als belangrijkste kenmerk dat er zintuigelijke actie. Het spel of speelgoed prikkelt één of alle zintuigen waar het motorische er één van is.

En dan zeg ik: “Check!” In die vijf jaar hebben we duizenden kilometers gereden, zijn we met elkaar honderden keren van de glijbaan geweest, hebben we tienduizend rondjes op de draaimolen gedraaid, regelmatig slap gelegen van het lachen, soms samen gehuild en heel, heel  vaak samen gejuicht. Na elke activiteit krijg ik mails van ouders met: “We waren de straat nog niet uitgereden of de achterbank was al in diepe rust, heerlijk moe gespeeld met de Speeltuinbende”.

Beste NSGK, jullie cadeau voldoet helemaal aan de Speelschijf van vijf. We zijn er nog lang niet mee uitgespeeld en dat willen we ook helemaal niet! Zelfs als het straks vanzelfsprekend is dat alle kinderen in hun eigen buurt kunnen samenspelen blijven we doorgaan met de Speeltuinbende. Samen spelen is gewoon te leuk en dat gun je ieder kind. De kinderen van nu en de kinderen van straks. Ook zin om van dit supercadeau te genieten? Meld je aan en speel mee!