Winterswijk
Speeltuin 't Kreil in Winterswijk
Beverwijk
Speeltuin Moby Dick in Beverwijk

Hier werd het eerste bordje van de Speeltuinbende geplaatst!

> naar website Moby Dick
Millingen
Speeltuin Steense Gemeente in Millingen
> naar website Steense Gemeente
Alkmaar
Speeltuin 't Span in Alkmaar
> naar website 't Span
Sittard
Speeltuin De Roetsj in Sittard
> naar website De Roetsj
Oss
Speeltuin Elckerlyc in Oss
> naar website Elckerlyc
Drachten
Speeltuin Spijkerdorp in Drachten

Spijkerdorp doet zijn naam eer aan. Het gehamer en gezaag wijst je vanzelf waar de speeltuin is.

In 2011 heeft de Speeltuinbende de speeltuin getest. De speeltuin heeft een plan van aanpak gemaakt en is nu druk met de uitvoering. Nog even en ook Spijkerdorp kan het ambassadeursbordje plaatsen.

> naar website Spijkerdorp
Purmerend
Speeltuin De Speelkraam in Purmerend

Speeltuin de Speelkraam is een geweldige verrassing. Waar eerst een kale vlakte was is nu een avontuurlijke speelplek! De Speelkraam is helemaal nieuw. Het is een natuurspeelplek die en natuurlijke speelaanleidingen en meer traditionele speeltoestellen biedt. De Speelkraam biedt speelplezier voor alle kinderen.  De speeltuin is op 22 juli officieus geopend. Het wachten is nog op het invalidentoilet. Zodra dat klaar is (medio oktober) vindt de onthulling van het Speeltuinbendebordje plaats en kunnen ook in Purmerend alle kinderen samen spelen!

Rotterdam
Speeltuin Reyeroord in Rotterdam
> naar website Reyeroord
Eindhoven
Speeltuin Philipsdorp in Eindhoven
> naar website Philipsdorp
Roermond
Speeltuin Kitskensberg in Roermond
> naar website Kitskensberg
Bleskensgraaf
Speeltuin Kindervreugd in Bleskensgraaf
> naar website Kindervreugd
Terneuzen
Speeltuin Oranjekwartier in Terneuzen
> naar website Oranjekwartier
Dieren
Speeltuin Dierense Speeltuin in Dieren
> naar website Dierense Speeltuin
Deventer
Speeltuin De Driehoek in Deventer
Groningen
Speeltuin De Beestenborg in Groningen
> naar website De Beestenborg
Badhoevedorp
Speeltuin Badhoevedorp in Badhoevedorp
> naar website Badhoevedorp
Hengelo
Speeltuin ’t Lansink in Hengelo
> naar website ’t Lansink
Leiden
Speeltuin Zuiderkwartier in Leiden
> naar website Zuiderkwartier
Schimmert
Speeltuin Klavertje Vier in Schimmert
> naar website Klavertje Vier
Amersfoort
Speeltuin Kruiskampkwartier in Amersfoort
> naar website Kruiskampkwartier
Zwolle
Speeltuin Assendorp in Zwolle
> naar website Assendorp
IJsselstein
Speeltuin Kloosterplantsoen in IJsselstein
> naar website Kloosterplantsoen
Amsterdam
Speeltuin Nieuw Gibraltar in Amsterdam
Wageningen
Speeltuin Tuindorp in Wageningen
> naar website Tuindorp
Amsterdam
Speeltuin De Sterspelers in Amsterdam
Rosmalen
Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen
> naar website 't Kwekkeltje
 
 
 
 

Outdoor

< Terug naar blogoverzicht

Blog

27-05-2015

Outdoor

Outdoor

Vanochtend werd ik wakker met het woord ‘outdoor’ in mijn hoofd. Wat een geweldig woord is dat toch. In het Nederlands vertalen we dat met “buiten” maar dat dekt de lading niet helemaal. Het betekent letterlijk “buiten je deur” en om in de “outdoor” te komen moet je je deur door, naar buiten. En buiten gebeurt het, dat weten we allemaal. Daar kun je avonturen beleven, spelen, nieuwe mensen ontmoeten, verder komen dan je dacht, je hoofd stoten en zelfs verdwalen.

Ervaringen die ik als bendeleider van de NSGK Speeltuinbende ieder kind gun (ja, ook je hoofd stoten en verdwalen). Zelfstandig en vol vertrouwen naar buiten, de deur door, de wereld in. Voor mij is dat hét doel van onderwijs en opvoeding. Voor alle kinderen, ook kinderen met een handicap. Natuurlijk niet in één keer, maar stap voor stap, zoekend en proberend. Ieder kind op zijn eigen pad heel ver komen. De tijd leert hoe ver, dus dat kun je nooit vooraf bepalen.

Ver komen blijkt niet altijd vanzelfsprekend in het huidige onderwijssysteem. Vaak is al van tevoren bepaald wat het uitstroomprofiel én bijbehorend gedrag zal zijn en vervolgens gaat iedereen, inclusief het kind, er in geloven en dús komt het uit. Een zogenaamde selffulling prophecy. Als bendeleider zie ik veel te vaak dat kinderen ook zelf gaan geloven dat hun wereld alleen binnen is. Dat buitenspelen niet voor hen is weggelegd. Outdoor (de deur door) is voor andere kinderen, en dat past niet in hun profiel. Iedere keer weer ben ik daar verbaasd over en het stemt me treurig.

Gelukkig is er de Speeltuinbende. De Speeltuinbende neemt kinderen mee de deur uit. Geeft ze de kans te spelen en zo hun outdoor vaardigheden te ontwikkelen én te oefenen. De NSGK Speeltuinbende laat zien dat buitenspelen wél voor alle kinderen is. Heeft een kind (of de ouders) het lef mee te doen met een Speeltuinbende-activiteit dan gebeurt er altijd van alles. Kinderen ontdekken de ‘outdoor’, ontdekken dat ze meer kunnen dan ze dachten, dat hun mening telt en dat mensen bereid zijn plekken aan te passen zodat zij wel mee kunnen spelen. Ouders ontdekken dat hun kind plezier beleeft aan buiten zijn met andere kinderen. Dat ook meervoudig gehandicapte kinderen op hun eigen manier kunnen meespelen. Een proces van empowerment komt op gang. Kinderen die lid worden van de Speeltuinbende groeien en bewandelen ineens paden die het uitstroomprofiel niet had voorzien.

Een paar voorbeelden uit de praktijk. De moeder van een jongetje met autisme belt me en zegt: “We willen graag meedoen met een Speeltuinbendetest. Maar mijn zoon heeft een vorm van autisme, dus hij zal het waarschijnlijk niet lang volhouden, al die drukte.” Op de dag van de test blijft het jongetje uiteindelijk de hele middag spelen, heeft op zijn eigen manier meegedaan én zijn bijdrage geleverd aan de test. Ik zag dat als hij het even te druk vond, hij zelf een rustiger plekje zocht. Won zijn nieuwsgierigheid het weer van zijn behoefte aan rust, dan kwam hij weer dichterbij, gaf zijn mening en was lekker aan het spelen. In deze speeltuin kon dat: er waren plekjes om je even terug te trekken, om afstand te nemen.

En dan dat meisje dat altijd een beetje achterbleef op school. Na een test van de Speeltuinbende ging ze de volgende dag trots in haar bende-T-shirt naar school en ze staat ook nog met foto in de krant. De meester en alle kinderen in de klas willen natuurlijk heel graag weten wat de Speeltuinbende is. Ineens is ze zo stoer! De moeder die me mailt: "Wat was het leuk gisteren! Alledrie de kinderen hebben genoten van de test. De oudste gaat een spreekbeurt houden over de Speeltuinbende en de middelste heeft vannacht geslapen in zijn bendeshirt. Dit was de eerste keer dat ze alledrie blij werden van een gezamenlijke activiteit!" Als bendeleider van de leukste bende van Nederland zie ik kinderen outdoor vaak een 'diagnose-doorbrekende' ontwikkeling doormaken. Zagen ze dat in het onderwijs maar eens. Het is zoals dat spreekwoord: Life begins where the comfort zone ends.