Winterswijk
Speeltuin 't Kreil in Winterswijk
Beverwijk
Speeltuin Moby Dick in Beverwijk

Hier werd het eerste bordje van de Speeltuinbende geplaatst!

> naar website Moby Dick
Millingen
Speeltuin Steense Gemeente in Millingen
> naar website Steense Gemeente
Alkmaar
Speeltuin 't Span in Alkmaar
> naar website 't Span
Sittard
Speeltuin De Roetsj in Sittard
> naar website De Roetsj
Oss
Speeltuin Elckerlyc in Oss
> naar website Elckerlyc
Drachten
Speeltuin Spijkerdorp in Drachten

Spijkerdorp doet zijn naam eer aan. Het gehamer en gezaag wijst je vanzelf waar de speeltuin is.

In 2011 heeft de Speeltuinbende de speeltuin getest. De speeltuin heeft een plan van aanpak gemaakt en is nu druk met de uitvoering. Nog even en ook Spijkerdorp kan het ambassadeursbordje plaatsen.

> naar website Spijkerdorp
Purmerend
Speeltuin De Speelkraam in Purmerend

Speeltuin de Speelkraam is een geweldige verrassing. Waar eerst een kale vlakte was is nu een avontuurlijke speelplek! De Speelkraam is helemaal nieuw. Het is een natuurspeelplek die en natuurlijke speelaanleidingen en meer traditionele speeltoestellen biedt. De Speelkraam biedt speelplezier voor alle kinderen.  De speeltuin is op 22 juli officieus geopend. Het wachten is nog op het invalidentoilet. Zodra dat klaar is (medio oktober) vindt de onthulling van het Speeltuinbendebordje plaats en kunnen ook in Purmerend alle kinderen samen spelen!

Rotterdam
Speeltuin Reyeroord in Rotterdam
> naar website Reyeroord
Eindhoven
Speeltuin Philipsdorp in Eindhoven
> naar website Philipsdorp
Roermond
Speeltuin Kitskensberg in Roermond
> naar website Kitskensberg
Bleskensgraaf
Speeltuin Kindervreugd in Bleskensgraaf
> naar website Kindervreugd
Terneuzen
Speeltuin Oranjekwartier in Terneuzen
> naar website Oranjekwartier
Dieren
Speeltuin Dierense Speeltuin in Dieren
> naar website Dierense Speeltuin
Deventer
Speeltuin De Driehoek in Deventer
Groningen
Speeltuin De Beestenborg in Groningen
> naar website De Beestenborg
Badhoevedorp
Speeltuin Badhoevedorp in Badhoevedorp
> naar website Badhoevedorp
Hengelo
Speeltuin ’t Lansink in Hengelo
> naar website ’t Lansink
Leiden
Speeltuin Zuiderkwartier in Leiden
> naar website Zuiderkwartier
Schimmert
Speeltuin Klavertje Vier in Schimmert
> naar website Klavertje Vier
Amersfoort
Speeltuin Kruiskampkwartier in Amersfoort
> naar website Kruiskampkwartier
Zwolle
Speeltuin Assendorp in Zwolle
> naar website Assendorp
IJsselstein
Speeltuin Kloosterplantsoen in IJsselstein
> naar website Kloosterplantsoen
Amsterdam
Speeltuin Nieuw Gibraltar in Amsterdam
Wageningen
Speeltuin Tuindorp in Wageningen
> naar website Tuindorp
Amsterdam
Speeltuin De Sterspelers in Amsterdam
Rosmalen
Speeltuin 't Kwekkeltje in Rosmalen
> naar website 't Kwekkeltje
 
 
 
 

Twee emmertjes water pompen!

< Terug naar blogoverzicht

Blog

14-04-2015

Twee emmertjes water pompen!

Twee emmertjes water pompen!

Onlangs was ik op bezoek bij een bijzonder bedrijf in Apeldoorn, VRM. Een bedrijf gespecialiseerd in apparatuur voor wateronderzoek. Maar VRM produceert ook pompen. Heel robuuste waterpompen die in veel dorpen in Afrika zorgen voor schoon drinkwater. Maar wat blijkt? De pompen van VRM zorgen in Nederland voor eindeloos speelplezier in vele speeltuinen. En daarom natuurlijk was ik er als bendeleider op bezoek. Want VRM wilde weten of alle kinderen wel goed kunnen spelen met hun waterpompen.

Ik was uitgenodigd door Karsten Orth, van de gemeente Apeldoorn, samen met ontwerpers van speeltuinen, speeltuinbeheerders en waterpompontwerpers. We keken naar allerlei technische aspecten van waterpompen, toegankelijkheid en speelwaarde van de waterpompen.

Voor alle kinderen
In de testrapporten van de Speeltuinbende staat altijd dat de eyecatchers en hotspots van een speelplek  toegankelijk én bespeelbaar moeten zijn voor alle kinderen. Immers een eyecatcher is niet voor niets een eyecatcher, die wil je met eigen ogen zien en uitproberen en bij de hotspots wil je zijn want daar zijn alle kinderen. Waterpompen zijn vaak eyecatchers én de hotspots van een speeltuin. Bij zo’n waterspeelplek zie je altijd kinderen spelen. Ook kinderen met een handicap willen natuurlijk bij die hotspot zijn en water pompen. In de praktijk blijkt dat niet altijd gemakkelijk.

Zand en water
Waarom? Water en zand (nog zo’n succesnummer) worden vaak gecombineerd. Om bij het water te kunnen komen moet je vaak door het zand. Zit je in een rolstoel of loop je niet zo gemakkelijk, dan is dat een onneembare drempel. Je kunt niet bij de hotspot komen! Gelukkig zijn er ook speelplekken waar je niet door het zand hoeft om bij het water te komen. En dan is er nog het water zelf. De kinderen pompen en het water stroomt uit de pomp. Een kind dat pompt wil ook kunnen spelen met het water. Voor kinderen die in een rolstoel zitten betekent dit dat het water niet op de grond moet kletteren maar eerst in een bak of op een steen, waar zij vanuit hun rolstoel bij kunnen en met het water kunnen spelen.

Samen spelen
Wat maakt een pomp nou een echte ‘samenspeelpomp’? Dat is een pomp waar alle kinderen mee kunnen spelen en water mee kunnen oppompen. Hij moet dus makkelijk bereikbaar en vindbaar zijn voor alle kinderen. De pomp staat het liefst op een verhard stuk, waar je ook met een rolstoel kunt komen, bereikbaar vanaf het pad. Kinderen die slecht zien of blind zijn moeten de pomp ook kunnen vinden. Dat kan door de pomp een felle kleur te geven en aan het pad te leggen zodat je, als je het pad volgt, vanzelf bij de pomp uitkomt. Het pad is dan een natuurlijke geleide. Als er kinderen aan het pompen zijn hoor je waar de pomp is en kun je er zo naar toe lopen. Maakt de pomp geen geluid  dan moet je de pomp kunnen vinden door gewoon het pad te volgen.

Verder moet de pomp van twee kanten benaderbaar zijn. Je moet de pomp zowel met je linker- en rechterarm kunnen bedienen, maar ook met twee handen. De pomp mag geen voorkeurskant hebben. Hij moet zowel staand als zittend vanuit een rolstoel te bedienen zijn. Belangrijk is dat de zwengel niet tot aan de schoot van een zittend kind kan komen. Dat geeft gevaar voor klemmen en stoten. Bij voorkeur pompt een samenspeelpomp lekker soepel. De zwengel is goed vast te pakken door kinderhanden en is ook te bedienen als je je handen niet goed kunt gebruiken. De zwengel moet zo gemaakt zijn dat twee kinderen samen de pomp kunnen bedienen. Een zwengel in s-vorm is ideaal.

Met deze adviezen aan de ontwerpers van VRM, de andere speeltuinontwerpers, de gemeente Apeldoorn en lezers van deze blog kan iedereen heel bewust aan de slag om toegankelijke pompen te ontwerpen en te plaatsen, waar alle kinderen goed mee kunnen samenspelen. En weer zijn we een stapje verder naar een bewust toegankelijke samenleving waar alle kinderen vanzelfsprekend samen kunnen spelen in de speeltuin.

Meer weten over samenspeelpompen? Mail speeltuinbende@nsgk.nl en stel je vraag.