Speeltuinbende op twitter

 

Actief samen buitenspelen een uitdaging?!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

01-12-2017

Actief samen buitenspelen een uitdaging?!

Actief samen buitenspelen een uitdaging?!

'Wil jij een blog schrijven over (buiten)spelen vanuit jou functie als onderzoeker en fysiotherapeut? Toen bendeleider Ilse  mij  deze vraag stelde moest ik wel even nadenken. De Speeltuinbende weet en doet al zoveel! Hoe kan ik daar als fysiotherapeut nog iets aan toevoegen? 

De Speeltuinbende is veel bezig met samen spelen. Als kinderfysiotherapeut ben ik daar heel blij mee. Samen buitenspelen met andere kinderen is heel belangrijk, zeker ook  voor kinderen met een handicap. Kinderen komen samen voor uitdagingen te staan die ze ook samen oplossen. Zo maak je vriendjes die je anders misschien niet zou maken. Je leert omgaan met kinderen die anders zijn dan jij. Voor elk opgroeiend kind met of zonder beperking is dat heel belangrijk.

Tijd voor actie
Als kinderfysiotherapeut kijk je natuurlijk niet alleen naar het sociale aspect, maar kijk je ook naar groei en ontwikkeling en hoe we gezondheid van een kind kunnen verbeteren. Daarom vind ik dat buitenspelen ook actief moet zijn! Volgens onderzoek moeten volwassenen elke dag een half uur matig intensief bewegen om gezond te blijven. Bij kinderen is dat zelfs een uur per dag. Buitenspelen nodigt uit tot lekker bewegen.  Met buitenspelen bedoel ik dan dus niet op een bankje hangen, maar echt actief aan de slag; klimmen, rennen, lopen, rijden, tikkertje, enzovoort….

Hoofd en lijf
Naast dat het gezond is om actief buiten te spelen is het ook belangrijk voor groei en ontwikkeling. Stel; je bent een kind van 8 en je klimt in een boom of toestel die voor jou best moeilijk is. Wat gebeurt en dan allemaal in je hoofd en lijf? Je moet vaak een plannetje of oplossing bedenken om ergens in te klimmen. Er is kracht nodig om jezelf op te hijsen of ergens op te stappen en soms moet je angst overwinnen. Dit zijn allemaal processen die de motorische ontwikkeling stimuleren. Het is belangrijk om je kind bepaalde risico’s te laten nemen, want zo worden ze uitgedaagd in hun ontwikkeling. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk elk kind op zijn eigen niveau wordt uitgedaagd.

Niets is onmogelijk
Het overwinnen van angst of het doen van iets wat eerst onmogelijk leek zorgt ook nog voor een andere belangrijke ontwikkeling bij een kind;  de sociaal-emotionele ontwikkeling. Als je namelijk net iets gedaan hebt wat je moeilijk vindt en je wordt er steeds beter in, zorgt dit voor extra zelfvertrouwen. Deze eigenschap is iets wat ook bij kinderen met een beperking niet vanzelfsprekend is. Wanneer je als kind zelfvertrouwen hebt zorgt dit er vaak voor dat je beter in je vel zit!

Buitenspelen de norm
Dus, buitenspelen is belangrijk! Neem er de tijd voor (minstens een uur per dag). Laat ze niet op een bankje hangen of erbij zitten maar zorg voor risico (uitdaging) en laat kinderen het samen oplossen. Ontwikkelen gaat met vallen en opstaan. Want dit is goed voor de gezondheid, sociale ontwikkeling, motorische ontwikkeling en het geeft het zelfvertrouwen een boost.

Oproep

Dit is hoe ik er tegenaan kijk. Maar voor mijn onderzoek vanuit de masteropleiding Kinderfysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht ben ik juist benieuwd hoe ouders van kinderen met een handicap kijken naar buitenspelen. Hoe activeren jullie je kind tot samen buitenspelen? Wat vinden jullie belangrijik? Ik zou heel graag met zoveel mogelijk ouders van een kind met een handicap het gesprek aan gaan. Wil jij jouw ervaringen en visie delen? Mail naar: Maarten.ebbers@student.hu.nl

Speelse groet!

Maarten

 

Over Maarten
Maarten Ebbers werkt als fysiotherapeut voor kinderen in Zwolle. Daarnaast studeert hij nog voor de specialisatie kinderfysiotherapie aan de Hogeschool Utrecht. Vanuit de Hogeschool Utrecht doet hij samen met de speeltuinbende onderzoek naar hoe we kinderen met een beperking in speeltuinen meer actief kunnen laten samen spelen.

Spijkerdorp blogt

Spijkerdorp doet zijn naam eer aan. Het gehamer en gezaag wijst je vanzelf waar de speeltuin is.

In 2011 heeft de Speeltuinbende de speeltuin getest. De speeltuin heeft een plan van aanpak gemaakt en is nu druk met de uitvoering. Nog even en ook Spijkerdorp kan het ambassadeursbordje plaatsen.

Speeltuinbende nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!