Speeltuinbende op twitter

 

De Speelkraam officieel geopend

< Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

25-04-2013

De Speelkraam officieel geopend

De Speelkraam officieel geopend

De Speelkraam aan het Leeghwaterpark in Purmerend behoort nu tot de selecte groep van 25 Samen Spelenspeeltuinen van NSGK in Nederland. Met hun aanpassingen dienen ze als voorbeeld voor andere speelvoorzieningen.

En daar gaat Aris weer
Hup, daar gaat ie-weer. Met zijn korte beentjes bestijgt de zesjarige Aris opnieuw het speelkasteel. Het jongetje met het syndroom van down wankelt over de loopbrug en suist even later van de glijbaan. Zijn moeder kijkt toe hoe hij vervolgens voor de vierde keer naar boven gaat. De kou deert Aris niets. Zijn moeder wel. Ongeveer een uur geleden onthulden kinderen van De Speeltuinbende deze zaterdag 30 maart bij speeltuin De Speelkraam in Purmerend het Samen Spelenbord. Het geeft aan dat deze speeltuin zo is aangelegd dat kinderen met en zonder handicap er optimaal kunnen spelen. Bij de onthulling vertellen Speeltuinbendeleidster Ilse van der Put en directeur van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, NSGK, Ingrid Tuinenburg hoe leuk en belangrijk dat is. Burgemeester Don Bijl van Purmerend opende de speeltuin kort daarvoor met enkele kinderen officieel door het lekprikken van een ballonnenpoort.

De Speelkraam aan het Leeghwaterpark behoort nu tot de selecte groep van 25 Samen Spelenspeeltuinen van NSGK in Nederland. Met hun aanpassingen dienen ze als voorbeeld voor andere speelvoorzieningen.
De speeltuin met een oppervlakte van 7000m2 houdt buitengewoon rekening met kinderen met een handicap. Bij de ingang liggen binnen het terrein twee parkeerplaatsen voor aangepast vervoer. Het gebouw heeft een ruim invalidentoilet met onder andere een tillift.

Er is een speciaal speeltoestel in de vorm van een draaimolen waar kinderen met een rolstoel in kunnen plaatsnemen. Over het hele terrein loopt een pad van anderhalve meter breed van Stabicol, een bitumenmateriaal dat de kleur van het onderliggend zand aanneemt en de belasting van een lichte auto kan dragen. Vrijwel alle speeltoestellen zijn hierdoor bereikbaar en als dat door het zand niet gaat heeft de speeltuin rubber matten die tijdelijk kunnen worden neergelegd.

In de overgang van pad naar toestel zitten geribbelde tegels om kinderen met een visuele handicap aan te geven waar een toestel staat. Naast het pad liggen bermtegels van veertig centimeter breed die als gidslijn dienen. Er  zijn ook speelaanleidingen die muziek voortbrengen. Het bestaat uit een klokkenspel, xylofoon, een regenschijf en een schildpaddrum.

Op het terrein bevindt zich op sommige plaatsen accidentatie om het geheel wat spannender te maken en twee heuvels. Rond de speeltuin loopt een sloot die een deel van het terrein “doormidden snijdt”. Een trekpont verbindt beide delen. Kinderen in een rolstoel kunnen het pontje ook makkelijk bedienen.

De Speelkraam ging in juli 2012 officieus open en kon toen na vier maanden al de 12.500e bezoeker verwelkomen. Zie ook www.speelkraam.nl

Tuindorp blogt
Speeltuinbende nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!