Speeltuinbende op twitter

 

De Speeltuinbende ondertekent het SamenSpeelAkkoord om de samenspeelkansen van alle kinderen te vergroten

< Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

03-12-2019

De Speeltuinbende ondertekent het SamenSpeelAkkoord om de samenspeelkansen van alle kinderen te vergroten

De Speeltuinbende ondertekent het SamenSpeelAkkoord om de samenspeelkansen van alle kinderen te vergroten

Elk kind speelt mee

 

Spelen is van levensbelang voor alle kinderen. Als kinderen de kans krijgen, spelen ze altijd en overal. En vooral: samen met andere kinderen. Voor meer dan 100.000 kinderen met een beperking is samen spelen niet altijd vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken zijn voor hen niet toegankelijk. Opvoeders en zorgverleners stellen zich vaak (te) beschermend op. En kennis over samen spelen ontbreekt of is moeilijk te vinden.

De gevolgen zijn groot. Kinderen die niet samen kunnen spelen worden geremd in hun ontwikkeling, hebben weinig tot geen vriendjes in de buurt, ervaren dat ze er niet bij horen en voelen zich eenzaam. Deze negatieve ervaringen dragen zij de rest van hun leven met zich mee. Het VN-Verdrag Handicap benadrukt het recht om samen op te groeien en samen te spelen. Hier is een wereld te winnen.

 

Wat belooft De Speeltuinbende te doen in 2020-21?

We gaan 2 dingen doen!

  1. De Speeltuinbende zorgt ervoor dat eind 2020 de kennis en ervaring over samen spelen die in de afgelopen 10 jaar is opgedaan en verzameld, op een heldere en natuurlijk toegankelijke en interactieve manier online beschikbaar is. De website zal functioneren als kennisbron en als platform om nieuwe ideeën en kennis uit te wisselen.

  2. De Speeltuinbende gaat er samen met het Gehandicapte Kind voor zorgen dat er eind 2021 verspreid door heel Nederland 100 lokale speeltuinbendes zijn gestart. Een lokale speeltuinbende is een community van gezinnen, ondersteunende professionals als fysiotherapeuten, leerkrachten etc. en speelplekbeheerders die er samen voor zorgen dat kinderen met en zonder handicap elkaar regelmatig ontmoeten, samen spelen én in actie komen om de realisatie van samenspeelplekken in hun eigen gemeente te ondersteunen én waar te maken.

De Speeltuinbende zal hiervoor samenwerken met de andere initiatiefnemers van het SamenSpeelAkkoord.

Wil je meer weten over onze belofte, lees dan verder.

Kindervreugd blogt
Speeltuinbende nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!