Speeltuinbende op twitter

 

Spelende professionals gezocht!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

06-04-2018

Spelende professionals gezocht!

Spelende professionals gezocht!

Hoe zorgen we ervoor dat kinderen met een beperking meer naar de speeltuin gaan en actief meedoen? Het is een vraag waar verschillende master studenten kinderfysiotherapie van de Hogeschool Utrecht zich al een tijdje over buigen.  Lonneke van Engelen kijkt naar de rol van de professional: wat is volgens de professional noodzakelijk om kinderen met een beperking actief mee te laten spelen in een speeltuin? 
Inmiddels heeft Lonneke al met heel wat profesionals om tafel gezeten en hier kwamen hele mooie dingen uit. Om zeker te weten dat de informatie volledig is organiseert Lonneken een zogenaamde member-check. Een bijeenkomst waar ze jullie hulp goed bij kan gebruiken. 

Wat houdt de bijeenkomst in?
De huidige resultaten zijn verkregen in focusgroep bijeenkomsten waarbij een groep mensen in gesprek ging over de onderzoeksvraag. In de member check bijeenkomst presenteren we de verkregen resultaten aan een nieuwe groep professionals. Deze nieuwe groep kan dan zijn mening geven over deze resultaten. Bent u het er mee eens en is het volledig genoeg?   Hier onder zijn drie quotes weergegeven die verkregen zijn tijdens de focusgroep bijeenkomsten:
 

Nee, nee, maar ik denk dat ook het niet eens zozeer motorisch toegankelijk moet zijn, maar het heeft veel meer met het sociaal-emotionele te maken.”
 

Ik denk in eerste instantie als ze nog zo jong zijn, willen ze (ouders) gewoon, dat mijn kind kan zitten, dat mijn kind kan lopen. Er zijn zoveel van die basale vragen, dat ze pas veel vaker later gaan nadenken van: eh, het spelen. Ik heb al het idee dat het altijd de hele primaire dingen eerst door de therapeut moeten worden opgepakt.”
 

We worden eigenlijk geconfronteerd met een, met een eigen reflexie, dat eeeh, eeh, het is heel prettig om aan allerlei heel belangrijke dingen te werken, zodat kinderen hun eigen zelfstandigheid krijgen in, of het nou bij de kapstok is of op het toilet of een stukje fietsen, dat zijn allemaal dingen die hulpvragen van ouders zijn, of leerkrachten of eeh maar eeeh, toen ik net zei bij het wezenlijke van het leven van een kind dat is spelen en, ja, ik pas het wel in mijn setting toe, dat als ik kinderen iets moet leren, dat ik daar een spel aan koppel, wat ik het spelenderwijs doe. Maar hoe vaak ben ik echt gericht geweest op dat een kind dat een kind kan spelen. En nou, dan is dat vrij beperkt.”
 

Praktische informatie
Wilt u weten wat er nog meer verteld is en wilt u ook graag uw mening bijdragen? Meld u dan aan voor de membercheck. Dit kan door een mailtje te sturen naar speeltuinbende@hu.nl

Wanneer? Dinsdag 8 Mei 2018
Hoe laat? 19:00 uur, het duurt maximaal 2 uur.
Waar? Hogeschool Utrecht (exact lokaal volgt nog)

Leuk extraatje: Maarten Ebbers, mijn mede onderzoeker doet onderzoek naar het perspectief van de ouders, Maarten zal na de membercheck ook kort zijn data presenteren voor een leuk volledig beeld!
 

Hopelijk tot 8 mei.
Lonneke van Engelen, student Masteropleiding Kinderfysiotherapie Hogeschool Utrecht.

Manon Bloemen, PhD, senior onderzoeker Lectoraat Leefstijl en Gezondheid en hogeschooldocent Masteropleiding Kinderfysiotherapie Hogeschool Utrecht

Kruiskampkwartier blogt
Speeltuinbende nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!