Speeltuinbende op twitter

 

Start ‘Natuur voor iedereen’: 40 natuurgebieden in 2019 toegankelijk

< Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuws

17-11-2016

Start ‘Natuur voor iedereen’: 40 natuurgebieden in 2019 toegankelijk

Start ‘Natuur voor iedereen’: 40 natuurgebieden in 2019 toegankelijk

Begin november is Natuurmonumenten in samenwerking met Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap het project ‘Natuur voor iedereen’ gestart. De eerste concrete stap is de aanleg van Speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Op deze natuurlijke speelplek kunnen in de toekomst álle kinderen, dus ook kinderen met een handicap, samen de natuur beleven. Het project is mogelijk dankzij een bijdrage van € 1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij.

Natuur voor iedereen!
Dat is de ambitie van de projectpartners. Met het project willen de organisaties de natuur toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Voor ruim 4 miljoen Nederlanders is het bezoeken van natuurgebieden namelijk een lastige opgave. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaats vormen voor deze groep soms onneembare hindernissen, bijvoorbeeld door gebruik van een rollator, rolstoel of kinderwagen. De komende drie jaar worden 40 natuurgebieden aangepakt om iedereen van de natuur te kunnen laten genieten, waarbij ook de doelgroep kinderen specifieke aandacht krijgt. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is één van de eerste.

Voorzieningen en goede informatie
‘Natuur voor iedereen’ benadert toegankelijkheid via vijf sporen. Naast de bereikbaarheid en het weghalen van fysieke hindernissen op de routes is het geven van goede informatie zeker zo belangrijk, zowel in het gebied maar ook al op de website en via andere communicatiekanalen. Door goede informatie te verstrekken kan iedereen zelf inschatten of een route geschikt is. Ook wordt gekeken naar het vergroten van de bekendheid van de natuurrecreatie bij de doelgroep, en gaan we zorgen dat mensen zich welkom voelen.

Samen met de doelgroep
Uniek aan het project is dat we mensen uit de doelgroep actief betrekken. Zij helpen ons onder meer bij het schouwen van de projectlocaties. De schouw is een analyse van het gebied om te bepalen wat er voor de doelgroep nodig is om te zorgen dat zij de natuur kunnen beleven. Bij BC Oisterwijk hebben mensen in een scootmobiel en mensen met een visuele beperking ons geholpen. “Als boswachter had ik me nooit gerealiseerd dat je in een scootmobiel niet over een rietkraag kunt kijken, waardoor voor hen een mooi ven niet altijd beleefbaar is. Ook bleken sommige bordjes niet leesbaar”. Bij de Speelnatuur heeft de groep ook belangrijke tips gegeven. Kinderen van de Speeltuinbende gaan daar ook nog een test doen op toegankelijkheid en speelwaarde. In het voorjaar zal de Speelnatuur van OERRR feestelijk geopend worden.

Projectpartners
Bij dit project werkt Natuurmonumenten samen met Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap aan de ambitie Natuur voor iedereen!

Kijk voor achtergrondinformatie over het project op www.natuurmonumenten.nl/project/natuurtoegankelijk-voor-iedereen

Steense Gemeente blogt
Speeltuinbende nieuwsbrief

Meld je nu aan en blijf op de hoogte!