Merelieke

Inleiding: 

Naam: Merelieke van den Busken
Leeftijd: 7 jaar

Met wie woon je samen?
Met papa, mama en mijn zus Jadith.

Wat is je beperking? 
Ik heb bilaterale diskynetische Cerebrale Parese GMFCS V.

Wat betekent dit in de praktijk? 
Dat ik motorisch zwaar beperkt ben en daardoor in een rolstoel zit; ik niet kan praten en bij alles wat ik wil (doen) hulp nodig heb. Ik praat met behulp van mijn spraakcomputer. Deze moet overal mee naartoe, anders kan ik niet goed antwoord geven op vragen of aangeven wat ik graag wil doen.

Hoe gaat dit met spelen? 
Dat is best lastig omdat ik er niet zelf op uit kan. En buurtkinderen staan niet voor mij aan de deur. Ik kan vaak niet meedoen met spelen, bijvoorbeeld omdat ze gaan fietsen of omdat er geen rolstoeltoegankelijke speelplekken of -toestellen zijn. Andere kinderen vinden mij vaak “eng” omdat ik veel onbewust beweeg door mijn dyskinesie. Ik sta er vaak bij te kijken hoe andere kinderen op de trampoline steeds hogere sprongen maken, of lekker hoog schommelen en klimmen, of gewoon lekker rennen, weglopen en samen lol hebben. Zij kunnen dingen zelf en zelf beslissen wat ze gaan doen, met wie, wanneer, waar en waarmee ze gaan spelen. Ik ben afhankelijk of er ook iemand aandacht aan mij wil geven.

Hoe gaat het spelen met bendeleden van de Speeltuinbende?
Dat is erg leuk. Maar de mate van mijn handicap beperkt toch het (ge)makkelijk contact leggen en meedoen met andere, niet rolstoelgebonden of MCG-kinderen, vooral als de te testen speelplek niet (helemaal) is aangepast. Maar meestal spelen op de test- of speeldagen de bendeleden uiteindelijk toch wel met elkaar. Daarnaast is het wel erg leuk om alle kinderen in hun rode t-shirt van De Speeltuinbende te zien. Ik en Jadith hebben er ook een gekregen! Als we die aan mogen dan weten we dat we weer lekker gaan spelen in een speeltuin.

Waar word je blij van? 
Van bijna alles. Ik heb door mijn situatie “geleerd” van niets iets te maken. Maar ik ben vooral blij als ik mee mag doen met andere kinderen. Wanneer ik écht betrokken word bij het spel en niet alleen maar erbij sta te kijken. Ik wil ook lekker bewegen en wilde dingen doen, zoals heel hard schommelen of stuiteren op een groot springkussen of trampoline. Ik word ook blij als de kinderen op het (reguliere) Kinderdagverblijf, waar ik op de BSO zit, samen spelen met mij. Of mij heel hard vooruitduwen in mijn trippelstoel en we dan samen door de gang scheuren en scherpe bochten maken. Dan ga ik heel hard lachen! Want… hoe wilder en gekker, hoe leuker! 

Wat is je lievelingseten?
Ik houd heel erg van lekker eten, vooral chocolade!!

Waar ben je trots op?
Mijn spraakcomputer en dat ik al zelf kan gas geven en remmen met mijn elektrische rolstoel!

Hoe ziet je lievelingsdag eruit? 
Dan heb ik veel leuke dingen gedaan, zoals huifbedrijden bij Stichting Huifbedrijden in Barneveld of zwemmen of samen muziek maken en zingen. Óf we gaan lekker een eind fietsen met de rolstoelfiets en dan een lekker ijsje halen!

Wat is je favoriete spel voor binnen? 
Samen knutselen of koekjes bakken en muziek maken.

En je favoriete buitenspel? 
Alle dingen waarbij het lekker veel actie is, zoals schommelen en op trampoline, maar ik houd ook erg van zwemmen en met de rolstoelfiets erop uit. Dan zit ik bij mama voorop en voel de wind door mijn haren. Daar word ik zo blij van en dan kan ik heel aanstekelijk lachen! Vooral als we over hobbels heen rijden. Ik maak daarmee dan ook mensen aan het lachen en ze zwaaien terug naar mij. Omdat ik vanuit mijn dyskinesie mijn arm constant beweeg en deze omhoog heb, denken mensen dat ik “aan het zwaaien” ben en zwaaien ze terug.

Met wie speel je graag?
Met Jadith, mijn zus, maar eigenlijk met alle kinderen. Ik wil er graag bij zijn en meedoen!

Naam: Silas van der Put
Leeftijd: 6 jaar

Hoe lang zit je bij de Speeltuinbende?
Al 3,5 jaar. Tante Ilse nam mij al snel mee.

Wat is er zo leuk aan de Speeltuinbende?
Als we gaan glijbaantesten. Dan kijken we of hij hard of zacht gaat. Ik roets er altijd heel hard vanaf. Dat vind ik het leukste. En bochten maken. Als er bij de glijbaan stangen zijn dan zet ik mij daar aan af en dan ga ik extra hard.

Hoe is het om met de andere bendeleden te spelen?
Leuk. Ik heb ook een vriendje. Hij heet Koen en zit in een rolstoel. Ik vind het heel leuk dat ik mag meedoen met alle kinderen terwijl ik geen handicap heb. En ze kunnen heel goed spelen hoor!

Wat spelen jullie dan?
Met Koen heb ik wel eens rolstoelbasketbal gedaan. Je moet dan in een rolstoel want anders is het niet eerlijk. En weetje wat ook niet eerlijk is; iedereen heeft een motor maar Koen heeft geen motor op zijn rolstoel!

Op welke school zit je?
Ik zit op het Karregat in groep 3. Elke klas heeft een naam; ik zit in de zeepaardjesklas. We hebben twee pauzes, een korte en een lange. In de lange gaan we buitenspelen op het plein. We hebben heel veel plek. Dan spelen we tikkertje of doen iets in de speeltuin. 

Hoe ziet je favoriete dag eruit?
Dat weet ik niet. Ik hou van zwemmen. Dan ga ik van de glijbaan en de wildwaterbaan.

Wat wil je later worden?
Glijbanentester. Tante Ilse doet dat ook. 

Waar ben je trots op?
Op mijn gouden medaille met judo! Met judo moet je verdedigen.  Met judo doen we ook ‘appel-peer-banaan’.  Dan liggen er hele grote blauwe dikke matten. Elke mat is appel, peer of banaan. Als de meester dan ‘appel’ roept dan moet je daarheen. Als je verkeert staat dan ben je af. En ik kan ook tot zes tellen in het Japans!

Waar word je blij van?
Als ik een cadeautje krijg, iets van Lego. Daar ga ik dan mee bouwen. Ik bouw iets na of ik verzin zelf iets. Nu ben ik Wall-E uit de film aan het  maken. Als ik zelf iets verzin dan ga ik eerst iets bedenken en dan bouwen. Het liefst bouw ik dan auto’s of andere dingen die kunnen rijden op banden. Daarna ga ik ermee spelen. En als er een vriendje komt dan mag hij meespelen of gaan we iets nieuws bouwen. 

Wat is je favoriete buitenspeelplek?
Ik heb een eigen geheime hut in het park. Je hebt dan eerst een kleine struik, dan een grote en ik heb daarna een gangetje ontdekt en daar is het. Dat is bij mij in de buurt in Eindhoven.

Speel je daar dan met kinderen uit de buurt?
Met de kinderen uit de buurt ga ik voetballen of door bladeren rennen of Pokémonkaartjes ruilen. Want het is leuk om te ruilen. En ik raas ook door de bladeren met de fiets. Dan ga je eerst heel hard maar op het eind steeds zachter. Er heel hard doorheen rennen is ook leuk.

Heb je nog een tip voor andere Stoere Spelers?
Je moet gewoon fijn samen spelen. Als iemand niet mag meedoen dan wordt hij daar verdrietig van.