Ojij

Inleiding: 

Naam: Ojij Karel

Leeftijd: 10 jaar


Met wie woon je samen?


Ik woon met mijn hond Nanne, mijn zusje Nanu, mijn moeder Femke en mijn vader Kenneth in Raalte.

Wat is je beperking?
Ik heb een visuele beperking en autisme in de vorm van Asperger.

Heb je hier last van tijdens het spelen?

Soms wel. Met mijn neefjes en nichtjes speel ik vaak ‘Indianen’. Hierbij moet je snel wegrennen en soms spelen we ook in het donker. Dat kan ik niet goed. Ik zie de lage struikjes of drempels niet. Vaak ren ik dan samen met iemand anders mee, dan lukt het wel. Of ik ben bewaker. Spelen met anderen is voor mij ook lastig omdat andere kinderen voor mij zo onvoorspelbaar zijn. Er gebeuren bij spelen zo vaak dingen onverwachts!

Welk spel speel jij vaak?

Verstoppertje. Maar wel een speciale vorm, want ik speel hem altijd met mijn hond Nanne. Dan houdt mijn moeder haar vast, ga ik mij verstoppen en dan gaat Nanne mij zoeken. Ze vindt mij altijd.  Ik bouw ook graag een hut waar ik dan met anderen in speel. En als ik dat niet doe dan ben ik aan het lezen, speel ik Kapla of kijk ik filmpjes.

Wat lees jij graag?

De Harry Potter-boekenserie! De boeken lees ik met een leesloep. Hiermee kan ik de letters vergroten, de kleur en het licht aanpassen zodat ik het goed kan zien. Pas als ik de serie uit heb gelezen ga ik naar de films. Ik wil kijken of de films kloppen met het boek.

Hoe ziet jouw lievelingsdag eruit?

Eerst opstaan om 9:00 uur. Dan ga ik binnenspelen en bouw ik bijvoorbeeld een toren met blokjes. Dan speel ik met Nanne, tussendoor een computerspel en dan ga ik buitenspelen. Ik ben niet zo gepassioneerd over eten, maar het liefst eet ik dan ’s avonds pompoentaart van oma.

Waar word je blij van?

Waneer ik een goed resultaat heb gehaald op school. Als ik veel werk heb afgekregen of een goed cijfer heb voor topografie of geschiedenis. Dat zijn mijn lievelingsvakken.

Speel je wel eens met klasgenoten?

Niet zo vaak, want dat is een hele happening. Ik zit op school in Lochem en mijn klasgenoten komen uit alle windstreken en hebben allemaal een visuele beperking. Ongeveer één keer in de maand hebben we een speelafspraakje. Dan spelen we buiten en binnen.

Waar ben je trots op?
Op mijn middelbare schooladvies. Ik ga naar het VWO.

Wat wil je worden als je later groot bent?

Schoolmeester, want ik vind het leuk om lessen te volgen. Dus lijkt het me ook leuk om een vrolijke methode neer te zetten en een interactieve les te geven. Als we het dan over bomen hebben, dan zou ik echt de natuur in gaan. Maar ik wil misschien ook wel wetenschapper worden of de politiek in. De politiek vind ik apart en interessant. De ene dag ben je geliefd en de andere dag compleet van de kaart.

Waar ben je fan van?

Ik ben fan van een YouTuber. Hij heet Don en heeft een kanaal met games. Het kanaal heet ‘gamemeneer'. Hier kijk ik allemaal filmpjes over dierenspellen of een spel met blokjes.

Wat zou je nog willen uitproberen op speelgebied?
Ik ben heel erg geïnteresseerd in geschiedenis. Ik zou daarom heel graag een bekend geschiedenis scenario willen naspelen. En dan specifiek oorlogen in de 18e of 19e eeuw in Europa.

Waarom zit je bij de Speeltuinbende?
Mijn vroegere begeleidster van Bartimeus, Trudy, heeft mij getipt. Zij kent mij goed, dus ik wist dat het de moeite waard zou zijn. En het testen met de Speetuinbende was geweldig! Ik hou sowieso van testen en beoordelen en mag graag kritisch zijn.’

Heb je nog tips voor andere Stoere Spelers?

Ja! Ga naar de KNGF en zet jezelf op de wachtlijst. Een buddyhond helpt met spelen. Door Nanne durf ik veel meer te spelen en iedereen vind haar leuk. Ze is echt mijn speelmaatje.