Rianne

Inleiding: 

Naam: Rianne Cozijnsen
Leeftijd: 11 jaar
Woonplaats: Dordrecht

Met wie woon je samen?
Met mijn vader, moeder en mijn broertje Jochem. Hij is 5 jaar en heel lief. Wij kunnen goed samen spelen. O ja, we hebben ook twee katten; Sissi en Fransz Jozef. 

Wat spelen jullie?
We spelen vaak buiten en met Lego. Dat is heel leuk. Want we geven elkaar geen opdrachten. Meer tips. Dan zegt Jochem: maak jij dat en dan vul ik dat aan. Als ik buiten speel, dan hou ik van schommelen. Maar alleen met mooi weer. 

Wat vind je leuk aan jezelf?
Dat ik niet van andere dingen overneem. Sommige kinderen gaan kattig doen. Ik blijf mezelf. Dat is soms best moeilijk. Ze gaan soms roddelen en dat is niet leuk. Maar dan wil ik toch mezelf blijven.

Wat is je beperking? 
Is astma ook een handicap?  Want ik heb last van astma.

Waar ben je goed in? 
Paardrijden! Dat is mijn lievelingssport. Ik hou van paarden. Ze weten hoe je je voelt. Als je voor ze staat, hebben ze een spiegeltje, dan zien zij je gezicht en je uitdrukking. Als ik verdrietig ben, dan merkt het paard dat. Ze doen dan anders dan anders. Beverly is bijvoorbeeld een heel leuk ondeugend paardje. Als ik blij ben, doet hij mee. Als ik verdrietig dan is hij rustiger. 

Hoe speel je met klasgenoten?
Ik speel vaak met mijn beste vriendin Kirsten. Soms speel ik ook met andere kinderen en dan spelen we man overboord. Als de teller klaar is dan gaat hij ons zoeken met zijn ogen dicht. Als hij iemand heeft gepakt, zegt hij bijvoorbeeld: ‘Ben jij Anna?’ Als het klopt, dan is Anna de tikker. Als het fout is, dan roep je ‘Man overboord!’ en gaat het spel gewoon door. Bij dit spel krijg je de ervaring dat je niet kan zien. Soms kijken kinderen wel en dat is echt niet leuk. Alleen als je echt je ogen dicht doet, is het leuk. Dit voelt heel apart, omdat je normaal dingen kunt zien. 

Hoe ben je bij de Speeltuinbende gekomen?
Ik ben bij de Speeltuinbende gekomen via Luuk. Hij heeft Cerebrale Parese (CP) en hij vroeg aan mij of ik het leuk vond om mee te gaan naar, want dan kun je zien hoe het is. Ik heb toen ook een vriendin gevraagd, Milon, en toen gingen we mee naar een opening. 

Speel je anders met Luuk dan met andere vrienden?
Wij zitten gewoon spelletjes te doen. Bijvoorbeeld het knappe koppen spel. Je gooit dan met een dobbelsteen, gaat in een vakje staan en leest iets voor van de kaart. Dan lees ik het vaak voor aan Luuk. Maar alleen als hij iets vraagt doe ik het. Het is niet leuk als iedereen de hele tijd alles voor je doet en verzint. Dat wil je zelf ook niet, dus dan moet je het ook niet bij een ander doen. 

Wat doe je bij de Speeltuinbende? 
We gaan naar een opening en een test van een speeltuin. Dit is heel leuk! Je ziet hoe kinderen op een toestel proberen te komen, ze zetten door. De vorige keer wilde een meisje heel graag van de glijbaan. Maar die glijbaan daar kon ze niet bij. Toen zei Ilse tegen mij: ga jij met het meisje op schoot om samen naar beneden te glijden. Dat was zo tof! Dan zie je dat meisje stralen. 

Waarom zit je bij de Speeltuinbende?
Ik vind het belangrijk dat mensen ook weten dat ze niet alleen met ‘gewone’ mensen kunnen spelen. Het is heel belangrijk dat ook mensen met een handicap kunnen spelen. Zij hebben ook een leven. Ze moeten niet alleen denken 'ik heb een handicap’. Daarom heb ik mijn werkstuk over de Speeltuinbende geschreven, zodat meer mensen weten dat je gewoon met elkaar kunt samen spelen. Mijn juf vond het heel interessant en wist er nog niets van. Ik ga mijn spreekbeurt er ook over houden, zodat mijn klasgenoten dit ook leren. 

Heb je nog tips voor andere Stoere Spelers? 
Blijf gewoon altijd jezelf en zet door!