Natuurlijk spelen

Inleiding: 

Een natuurspeelplek is een speeltuin waarin natuurlijke elementen worden gebruikt voor de inrichting, zoals water, zand, aarde, groen, stenen en hout. Bij een traditionele speeltuin ligt de nadruk in op de aanwezige speeltoestellen. Een natuurspeeltuin is vaak juist meer als een totaal landschap ingericht, waarbij de inrichting vooral natuurlijke elementen bevat.

In een landelijke discussie wordt zelfs gesteld dat een natuurspeelplek niet meer dan twintig procent aan speeltoestellen dient te bevatten. Het landschap zelf levert een belangrijke bijdrage aan de speelmogelijkheden. Het ervaren van de genoemde natuurlijke elementen (water, zand, aarde, groen, stenen en hout) vormt in natuurspeeltuinen dan ook het belangrijkste deel en doel van het spel. De natuurspeelplekken zijn soms minder goed geschikt voor kinderen met een fysieke beperking. Anke Wijnja van Bureau Fonkel heeft, mede dankzij een bijdrage van NSGK, een praktische gids opgesteld met richtlijnen voor de inrichting van natuurlijke speelomgevingen voor kinderen met een fysieke beperking.

Download de gids hier:
'Natuurlijk toegankelijk spelen.' Anke Wijnja-Bureau Fonkel, november 2009. 

Samenspeeltuin Moby Dick
Een mooi voorbeeld van een toegankelijk natuurspeeltuin is speeltuin Moby Dick in Beverwijk. De speeltuin, deelnemer aan het NSGK-project Samen Spelen, opende in 2011 haar deuren na een intensief renovatieproject onder begeleiding van de projectgroep Samen Spelen. Zo bracht Moby Dick op speelse en natuurlijke wijze opstapjes en handvaten aan om speeltoestellen toegankelijker te maken voor kinderen met beperkte mobiliteit en 'groene' paden werden rolstoelvriendelijk gemaakt. Dit is slechts een greep uit de aanpassingen die Moby Dick doorvoerde. Op de website van Moby Dick kunt u het resultaat van de verbouwing bekijken. Moby Dick bundelde haar ervaringen rondom de renovatie in een praktische handleiding. De handleiding behandelt de verschillende fases van een renovatietraject en is bedoeld om andere speeltuinvereniging een helpende hand te bieden. Download de handleiding van Moby Dick hier.