Samen Spelen

Inleiding: 

Het Gehandicapte Kind vindt dat kinderen met een handicap het recht hebben om in hun buurt veilig buiten te kunnen spelen, samen met andere kinderen. Buitenspelen gaat voor veel kinderen met een beperking echter niet vanzelf. Vaak zijn hun mogelijkheden beperkt doordat ze niet overal, met bijvoorbeeld een rolstoel of driewielerfiets, kunnen komen. Terwijl buitenspelen juist voor hen zo belangrijk is; zo kunnen ze hun grenzen en mogelijkheden ontdekken en ontmoeten ze vriendjes en vriendinnetjes. Daarom is het Gehandicapte Kind in 2010 de campagne Samen Spelen begonnen om speeltuinen in heel Nederland toegankelijk te krijgen.

De Speeltuinbende
Onderdeel van de campagne is de Speeltuinbende, een kindertestteam van kinderen met én zonder handicap. De kinderen onderwerpen speeltuinen door het hele land aan een strenge keuring; kan ik de speeltuin inkomen, hoe zit het met de toiletten, welke toestellen kan ik wel/niet bespelen met mijn handicap en wat is er nodig om dit te veranderen? Vervolgens formuleren zij een aanbeveling hoe de betreffende speeltuin voor alle kinderen bespeelbaar kan worden gemaakt.

Kennis en geld
Naast het inzichtelijk maken van het probleem wil het Gehandicapte Kind ook de middelen en de kennis aanreiken om er iets aan te doen. Met financiële ondersteuning en intensieve begeleiding staat het Gehandicapte Kind speeltuinverenigingen en andere organisaties bij in de ontwikkeling en/of renovatie van hun samenspeelplek.

Over het Gehandicapte Kind
Het Gehandicapte Kind komt al sinds 1950 op voor kinderen en jongeren met een handicap in Nederland. Met de steun van zo’n 40.000 donateurs en meer dan 10.000 vrijwilligers financiert en stimuleert het Gehandicapte Kind projecten op het gebied van spelen, wonen, werken, cultuur, sport, vakantie en voorlichting. Zo helpen we kinderen en jongeren met een handicap om volwaardig te kunnen leven. Kijk voor meer informatie op www.nsgk.nl