Draaitoestel

Inleiding: 

Er zijn heel veel verschillende draaimolens. Of ze geschikt zijn voor samenspelen hangt af van:

  • de ondergrond;
  • afmeting en draagvermogen;
  • de instap;
  • zichtbaarheid en afscherming;
  • steun voor rug-handen-voeten.

De ondergrond
Een draaimolen die op een goed berijdbare ondergrond staat is voor veel meer kinderen bereikbaar dan een draaimolen in zand. Een goed berijdbare ondergrond is vlak en niet hobbelig en er zijn vlakke overgangen tussen de (val)ondergrond bij het toestel en de route er naar toe.

Afmeting en draagvermogen
Draaimolens die volgens de fabrikant geschikt zijn voor rolstoelers zijn dat lang niet altijd voor alle rolstoelen. Electrische rolstoelen wegen zoń 200 kg en zijn  langer dan duw rolstoelen.

De instap
Een draaimolen die verzonken is en waar de draaibodem naadloos aansluit op de (val)ondergrond maakt dat bijna iedereen er makkelijk in kan. Voor rolstoelers is nog een extra voorziening nodig. Voor hen is het belangrijk dat er voldoende ruimte is om de rolstoel te parkeren.

Bij een draaimolen die niet verzonken is mag de instap niet te hoog zijn. Verder is het belangrijk dat kinderen die moeilijk lopen steun vinden bij het instappen zodat ze zich als het ware naar binnen kunnen trekken. Daarbij is het belangrijk dat ze goed kunnen zitten. Steun voor voeten, handen en rug is noodzakelijk.

Sommige draaimolens hebben een oprijplaat . Door de oprijplaat neer te laten kunnen rolstoelers de draaimolen in. Kinderen in een rolstoel kunnen de oprijplaat niet zelf bedienen. Er is altijd hulp van anderen bij nodig.
Sommige speeltuinen vinden het systeem van de oprijplaat niet veilig. Zij vergrendelen het mechaniek van de oprijplaat met een slot. Alleen het personeel van de speeltuin mag de oprijplaat bedienen.

Zichtbaarheid en afscherming
Voor een kind dat slecht of niet ziet is het belangrijk dat de draaimolen makkelijk te vinden is. Dat kan door de draaimolen een god contrasterende kleur te geven en er voor te zorgen dat de draaimolen geluid maakt als hij draait.

Een draaimolen is een bewegend object. Een kind dat slecht of helemaal niet ziet kan moeilijk inschatten of de draaimolen stil staat of juist beweegt.
Een draaimolen die is afgeschermd met een  barrière die maakt dat je er niet zomaar tegen aan kunt lopen is fijn. Een barriere kan een laag beukenhaagje zijn of een vlechtheg.

Steun voor rug-handen-voeten
Sommige kinderen hebben steun nodig bij het zitten. Hoe beter de steun voor voeten, handen en rug hoe meer kinderen kunnen draaien. Kinderen die niet zelfstandig kunnen zitten kunnen soms wel zitten met hulp van een ouder of begeleider. Een brede bank waar ook een volwassenen op kan zitten maakt dat meer kinderen kunnen draaien.

Bij sommige draaimolens zit het kind op een fietsje, stoeltje, dier etc. Het is belangrijk dat het zitelement voldoende steun biedt aan rug-handen-voeten en dat er een bescherming is zodat het kind niet van de molen af kan vallen. Dat kan een beugel zijn of een riempje.

Speeltuinbende wijzer

Tips voor het toegankelijk maken van speeltuinen