Wipwap

Inleiding: 

De traditionele wipwap bestaat uit een lange balk die in het midden scharnierend is opgehangen. Aan beide zijden bevindt zich een zitplaats.

Voor deze soort wipwaps is het volgende van belang:

  • De wipwap biedt steun voor handen, voeten en rug;
  • Het is mogelijk achter het kind te zitten zodat ook kinderen met een verminderde rompbalans kunnen wippen;
  • Voor kinderen die geen gevoel in hun benen hebben, is het heel belangrijk dat benen en voeten niet onder de wip terechtkomen kunnen komen en dat ze hun benen kunnen zien;
  • De wipwap heeft in het scharnier een rem, zodat de wip niet hard op de grond kan bonken.

Veel moderne wipwaps hebben geen scharnier maar veren. Ook bij deze wipwaps is het belangrijk dat de wipwap voldoende steun biedt aan handen, voeten en rug. Voor kinderen in een rolstoel die zelfstandig uit hun rolstoel kunnen, is het fijn als:

  • de hoogte van het stoeltje van de wip ongeveer overeenkomt met de hoogte van de zitplek van de rolstoel;
  • de wip stabiel genoeg is om de transfer te kunnen maken.

Zie ook veerelementen

Variatie in gebruik
Kon je vroeger alleen zittend wippen, tegenwoordig zijn er wipwaps waar je liggend, zittend, staand en zelfs in je rolstoel mee kunt spelen. Deze variatie in wipwaps maakt dat meer kinderen kunnen spelen.
Zorg daarbij wel dat toestellen niet exclusief zijn. Sommige speeltuinen plaatsen een rolstoelwip en verbieden kinderen die niet in een rolstoel zitten er mee te spelen. Dat is een gemiste kans. Rolstoelwippen lenen zich juist geweldig voor samenspel, je kunt er heerlijk met 10 of meer kinderen mee spelen.

Speeltuinbende wijzer

Tips voor het toegankelijk maken van speeltuinen