Kloosterplantsoen, IJsselstein

Inleiding: 

Bij de ingang van de speeltuin houdt monnik Nicholaus de wacht. Waarom hij daar staat? Dat heeft alles te maken met de geschiedenis van het Kloosterplantsoen...

In de middeleeuwen stond er een cisterciënzer klooster in het Kloosterplantsoen. Er was in die tijd veel strijd tussen de Graven van Holland en de Bisschop van Utrecht. IJsselstein lag daar precies tussen. Het klooster werd bezet en de binnenstad werd beschoten. Dat was niet de bedoeling. In 1482 is het klooster afgebroken en in de binnenstad weer opgebouwd: Mariënberg (nu Brasserie de Kloostertuin). In het Kloosterplantsoen, onder de grond, liggen de restanten van het Middeleeuws kloosterleven begraven. Oude muren, straatjes, gebruiksvoorwerpen: het is een plek waar we met elkaar goed voor moeten zorgen.

De speeltuin ligt dus naast de resten van een oud klooster waar talloze elementen naar verwijzen. Door middel van speciale activiteiten maken de kinderen kennis met het historisch karakter van deze plek. De speeltuin is bedoeld als ontmoetingsplek tussen kinderen en volwassenen en tussen volwassenen onderling. Deze plek biedt ruimte voor maatschappelijke betrokkenheid in de zin van actief meehelpen.

De Stichting Speeltuin Kloosterplantsoen (SSK) beheert en onderhoudt de speeltuin Kloosterplantsoen in IJsselstein. Een speeltuin die zo ingericht is dat kinderen t/m 12 jaar met en zonder beperking op een veilige, uitdagende en natuurlijke manier in een groene omgeving (samen) kunnen spelen.

Openingstijden
Gehele jaar toegankelijk, van zonsopgang tot zonsondergang

Algemene faciliteiten

  • Gebouw: paviljoen “De Monnik” is in de winterperiode in principe gesloten; alleen op verzoek en bij bijzonder mooi ‘speeltuinweer’ is het paviljoen geopend
  • Betaalde parkeergelegenheid
  • Toilet

Voorzieningen voor gehandicapten

  • Invalidenparkeerplaats
  • Gehandicaptentoilet
  • Toegang tot reguliere speeltoestellen
  • Verharde paden

Adres

Anna van Burenpad 1
IJsselstein
E-mail speeltuin.ijsselstein@gmail.com
Website www.speeltuinkloosterplantsoen.nl

Speeltuinbende wijzer

Tips voor het toegankelijk maken van speeltuinen