De Speeltuinbende stelt zich voor

Inleiding: 

Kinderen en volwassenen in rode shirtjes, zwaaiend met bordjes lopen en rollen door de speelplek. Lachende gezichten, serieuze gezichten, fotografen en journalisten. Wat is hier aan de hand? Je bent terecht gekomen bij een test van de NSGK Speeltuinbende!

De Speeltuinbende test speelplekken op toegankelijkheid en samenspelen. De Speeltuinbende is een community van kinderen met én zonder beperking en hun ouders/begeleiders. Samen met de bendeleider zijn ze actief door heel Nederland. Ze hebben maar één doel: zorgen dat iedere beheerder van een speelplek in Nederland weet wat samen spelen is, of dat nu in een gemeente, op een attractiepark of bij een school is. En daarna als de wiedeweerga aan de slag gaat om de speelplek toegankelijk en bespeelbaar te maken voor álle kinderen, met of zonder handicap. Want ieder kind dat niet mee kan spelen is er één te veel.
De bendeleider voert de troepen aan en zorgt er samen met het team voor dat de Speeltuinbende steeds bekender wordt en dus steeds vaker door speelplekeigenaren en -beheerders wordt gevraagd een test uit te voeren of aanwezig te zijn bij een samenspeelactiviteit.
Niet alleen testen
Maar het team doet meer. Ouders en kinderen die in hun eigen omgeving constateren dat samen spelen niet mogelijk is, kunnen een beroep doen op het team van de Speeltuinbende. Al heel wat ouders hebben dat gedaan. Het team helpt bij het leggen van contact met de gemeente, ondernemer of school, bij het organiseren van een samenspeeldag, en nog veel meer.

Meedoen?
Wil jij speelplekken testen of op een andere manier met samen spelen aan de slag? Stuur een e-mail of meld je aan. Kijk ook even hoe je zelf aan de slag kunt.

Speeltuinbende wijzer

Tips voor het toegankelijk maken van speeltuinen